Waarom een Kamado?


KAMADODEALS

Waarom een Kamado?


Kamado BBQ

Een Kamado barbecue is een eivormige barbecue gemaakt van hoogwaardig keramiek. In dat hoogwaardige keramiek schuilt de kracht van de Kamado. Keramiek heeft als eigenschap dat het zeer goed isoleert, en daardoor de warmte erg goed vasthoudt. Hierdoor stook je vele malen efficiënter dan een normale barbecue en wordt de hitte beter verdeeld. 

Een ander voordeel van het isolerende keramiek is dat ook als het weer wat minder is, je nog nog net zo goed je eten kunt bereiden. Winterbarbecue, here we come!

Een kamado heeft verschillende luchtventilatie mogelijkheden waardoor je de luchtstroom en daarmee de kooktemperatuur nauwkeurig kan bepalen. Naast dat de Kamado standaard al evenredig zijn hitte verdeelt, zijn er diverse accessoires om deze hitteverdeling nog nauwkeuriger aan te passen.

Normale BBQ

Een normale barbecue bestaat veelal uit een metalen bak of schaal, waarin vlees, vis en groenten worden gegrild boven hete briketten of houtskool. Soms heeft de barbecue een deksel om de rook en warmte vast te houden. 

De klassieke barbecue heeft een paar grote nadelen:

  1. Veel warmte gaat verloren via de metalen zijkanten
  2. De warmte stijgt direct op naar de onderkant van het te bereiden voedsel. 
  3. De kooktemperatuur is nauwelijks tot niet te controleren

Dit zorgt ervoor dat er niet met precisie gekookt kan worden, en het dus altijd een gok blijft hoe je malse stukje vlees precies van de bbq komt. 


Dus even verder over de Kamado…

Deze voordelen van een keramische kamado bbq maken de volgende kookmethodes mogelijk: 

  • Grote stukken vlees grillen
    Kamado’s zijn groot genoeg om grote stukken vlees op te garen. Door de stabiele temperaturen zal je stuk vlees altijd gecontroleerd gegaard zijn. 
  • Roken
    De keramische isolatie maakt het mogelijk om op lage temperatuur de kamado op te stoken en vervolgens voor langere tijd je vlees of vis roken. De kamado heeft een rookdichte afsluiting, en zal, mits goed gebruikt, nooit te heet worden!
  • Slow cooking
    Met een Kamado is het geen enkel probleem om op lage temperatuur je vlees urenlang te garen. Je kunt gerust drie uur lang je kamado rond de 100-110 graden houden. Perfect voor bijv. pulled pork!
  • Braden
    Ook ovengerechten zijn top te bereiden met een Kamado. Door de naadloze afsluiting werkt een kamado net als een oven. Een aardewerken schaal of braadslee op het rooster en braden maar! 
  • Bakken (bijv. Pizza’s)

Dacht je dat een Kamado enkel voor vlees en vis was? Nee hoor. Ook pizzabakken en zelfs brood bakken doet hij top. Van Margherita tot calzone en van sourdough bread tot naanbrood. Hij doet het allemaal. 

  • Stomen
    Echt waar, ook stomen is geen probleem op een Kamado. Groenten blijven knapperig en vol vitamines, maar ook vis of vlees kun je stomen. Niet alleen gezond, ook leuk om te doen!

Je begrijpt het nu vast: die klassieke barbecue zijn we al lang vergeten. Wel een gepaste waarschuwing voor je een Kamado koopt: Straks wil je niets anders meer!