Kamado BBQ
Een Kamado barbecue is een eivormige barbecue gemaakt van hoogwaardig keramiek. In dat hoogwaardige keramiek schuilt de kracht van de Kamado. Keramiek heeft als eigenschap dat het zeer goed isoleert, en daardoor de warmte erg goed vasthoudt. Hierdoor stook je vele malen efficiënter dan een normale barbecue en wordt de hitte beter verdeeld.
Een ander voordeel van het isolerende keramiek is dat ook als het weer wat minder is, je nog nog net zo goed je eten kunt bereiden. Winterbarbecue, here we come!
Een kamado heeft verschillende luchtventilatie mogelijkheden waardoor je de luchtstroom en daarmee de kooktemperatuur nauwkeurig kan bepalen. Naast dat de Kamado standaard al evenredig zijn hitte verdeelt, zijn er diverse accessoires om deze hitteverdeling nog nauwkeuriger aan te passen.
Normale BBQ
Een normale barbecue bestaat veelal uit een metalen bak of schaal, waarin vlees, vis en groenten worden gegrild boven hete briketten of houtskool. Soms heeft de barbecue een deksel om de rook en warmte vast te houden.
De klassieke barbecue heeft een paar grote nadelen:
Dit zorgt ervoor dat er niet met precisie gekookt kan worden, en het dus altijd een gok blijft hoe je malse stukje vlees precies van de bbq komt.
Dus even verder over de Kamado…
Deze voordelen van een keramische kamado bbq maken de volgende kookmethodes mogelijk:
Dacht je dat een Kamado enkel voor vlees en vis was? Nee hoor. Ook pizzabakken en zelfs brood bakken doet hij top. Van Margherita tot calzone en van sourdough bread tot naanbrood. Hij doet het allemaal.
Je begrijpt het nu vast: die klassieke barbecue zijn we al lang vergeten. Wel een gepaste waarschuwing voor je een Kamado koopt: Straks wil je niets anders meer!